Het Internationaal Monetair Fonds is het eens met een recent advies van onder meer De Nederlandsche Bank om de maximale hypotheek verder te beperken. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.Het IMF heeft in het jaarlijkse Artikel IV verslag Nederland opgeroepen de hypotheekvoorwaarden verder aan te scherpen. Het IMF vindt het een stap in de goede richting dat is voorgesteld de loan-to-value ratio te verlagen naar uiteindelijk 90 procent in 2028 (De LTV is de verhouding tussen de waarde of omvang van in dit geval de hypothecaire lening ten opzichte van de waarde van het onderliggende huis).
Maar volgens het IMF gaat de verlaging niet snel genoeg en ook niet ver genoeg. Het IMF heeft steeds geadviseerd de LTV te verlagen naar 80 procent van de huidige limiet van 100 procent. Het Fonds was juist te spreken over het plan van het kabinet om het belastingstelsel op de schop te nemen. Kern van dat plan is de belastingdruk op arbeid te verlagen.
2.De Griekse crisis begint steeds meer op een klucht te lijken. Vanochtend berichtte de Financial Times dat Europese leiders van plan zijn komend weekend voor spoedoverleg bij een te komen om eindelijk een akkoord te bereiken over de uitkering van noodleningen aan Griekenland in ruil voor bezuinigingen en hervormingen.
Hoop dat er toch nog een akkoord mogelijk is voordat Griekenland op 30 juni 1,5 miljard euro aan het IMF moet betalen (geld dat Griekenland niet heeft) zorgde er voor dat Zuid-Europese staatsobligaties flink in koers herstelden. Die obligaties waren de afgelopen dagen onder zware koersdruk komen te staan omdat Griekenland geen verdere concessies aan de schuldeisers wil doen (en andersom ook niet) en een onverwacht halsstarrige houding heeft aangenomen. Later in de ochtend zei de perswoordvoerder van President Poetin dat de Griekse premier Tsipras van 18 tot 20 juni op het Russisch economisch forum in Sint-Petersburg aanwezig zou zijn. Dat is dus wanneer de EU-top zou moeten plaatsvinden. Het was dan ook geen verrassing dat EU-functionarissen niet veel later lieten weten dat er geen plannen zijn voor een EU-top.
Maar dat was niet het enige. Bild meldde vanmiddag op basis van bronnen binnen de Griekse regering dat Griekenland de betaling aan het IMF met zes maanden wil uitstellen en hiervoor een mogelijkheid zou bestaan in de kleine lettertjes van de IMF-regelgeving. Dat ging blijkbaar zelfs de Griekse regering te ver, want Athene ontkende binnen no time het verhaal in Bild.
3.Het Europese Hof van Justitie heeft vanochtend zoals verwacht de ECB’s nog nooit gebruikte obligatieaankoopprogramma OMT het groene licht gegeven. De Advocaat-Generaal van het Hof in Luxemburg had de rechters begin dit jaar al geadviseerd het in de zomer van 2012 aangekondigde OMT goed te keuren.
Veel soelaas biedt de uitspraak de Zuid-Europese obligatiemarkt niet. De in theorie onbeperkte obligatieaankopen in de secundaire markt door de ECB kunnen pas worden geactiveerd als een eurolidstaat in kwestie om noodhulp vraagt en soevereiniteit opgeeft door akkoord te gaan met een bezuinigings- en hervormingsprogramma en hiervoor een zogenoemd memorandum van overeenstemming ondertekent. Het instemmen met zo’n programma is politieke zelfmoord en koren op de molen van anti-establishment partijen, zoals Podemos in Spanje. De volgende stap is dat het Duitse Constitutionele Hof, die de OMT-zaak had doorverwezen naar Luxemburg, een definitieve uitspraak over het OMT moet doen. Het Duitse Hof had in een voorlopige uitspraak gezegd dat het OMT wel eens in strijd met de EU-verdragen kan zijn. Dat is moeilijk vol te houden nu Luxemburg heeft bepaald dat het OMT wel degelijk door de beugel kan.
4.De groei van Europese autoverkopen is in mei behoorlijk ingezakt. Vorige maand werden er in de EU 1,11 miljard nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, een groei van 1,3 procent vergeleken met mei 2014. Over de eerste vijf maanden was er sprake van een toename van 6,8 procent vergeleken met dezelfde periode in 2014. De Nederlandse automarkt bleef een drama. Verkopen daalden met 9,4 procent. In de eerste vijf maanden van 2015 bedraagt de krimp 0,8 procent.
5.Shell is in het kader van de proefboringen naar olie in het Arctische gebied in de zee nabij de Amerikaanse deelstaat Alaska weer een vergunning rijker. Een overheidsorgaan waar waarschijnlijk nog nooit iemand van heeft gehoord - The National Oceanic and Atmospheric Administration – heeft Shell een vergunning gegeven om herrie te mogen maken in het onherbergzame gebied en daarmee de natuurrust te verstoren. Shell mag van juli tot oktober aan de slag met boren, ijsbrekers en ander zwaar materiaal aan dat veel kabaal maakt. De oliemaatschappij heeft echter geen toestemming gekregen om zeedieren om het leven te brengen.
Shells proefboringen in het Arctisch gebied in de afgelopen jaren zijn op hun zachtst gezegd niet van een leien dakje gegaan. De waslijst aan problemen, blunders en tegenslagen loopt uiteen van een brandend boorschip tot een gestrand boorplatform en schade aan het schip dat olievlekken moet indammen. Shell, dat naarstig op zoek is naar nieuwe oliereserves, heeft al 6,8 miljard dollar geïnvesteerd in het gebied zonder dat dit een werkende bron heeft opgeleverd.
6.Het vertrouwen van beleggers in de Duitse economie is in juni afgenomen. De ZEW index van de verwachtingen van belegger daalde van 41,9 in mei naar 31,5 in juni, de laagste stand in een jaar tijd. Het ZEW Instituut schreef de daling van de index toe aan onzekerheid over Griekenland als ook de flauwe wereldeconomie, wat de Duitse export parten speelt.
7.Europese beurzen lijken vandaag wat minder bezorgd over Griekenland te zijn dan op maandag het geval was. Het is niet precies duidelijk waarom, maar het kan er mee te maken hebben dat beleggers vermoeden dat de deadline die de Eurozone heeft gesteld voor een akkoord tijdens de Eurogroup vergadering op 18 juni helemaal niet zo’n harde deadline is. De berichtgeving over een mogelijk EU-top wijst er op dat er toch nog steeds geprobeerd wordt een akkoord te sluiten om een bankroet van Griekenland te voorkomen. Die hoop lijkt er ook voor te hebben gezorgd dat Italiaanse, Portugese en Spaanse staatsobligaties forse verliezen van vanochtend inmiddels hebben weggewerkt.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl